ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: 6957219988 - ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ €49!

Τι είναι η ακμή και πώς να την αντιμετωπίσετε

Mario Badescu Acne

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης νόσος των σμηγματογόνων αδένων και του πόρου τους, της οδού δηλαδή που ακολουθεί το σμήγμα για να βγει στην επιφάνεια του δέρματος. Η υπερπαραγωγή του σμήγματος και η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων φράσει τους πόρους με αποτέλεσμα να “αποικιστούν” από το (προπιονικό) βακτηρίδιο της ακμής και να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Στην ελαφριά της μορφή, η ακμή εμφανίζεται με μαύρα και λευκά στίγματα στην επιδερμίδα, τους φαγέσωρες.

Στην μέτρια μορφή της βλέπουμε τους φαγέσωρες, αλλά και φλεγμονώδεις βλάβες με πύον.

Στη βαριά μορφή της έχουμε την εμφάνιση κυστικών στοιχείων τα οποία εμφανίζονται βαθιά στο δέρμα.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ακμή;

Οι παράγοντες που προκαλούν την αύξηση της παραγωγής σμήγματος είναι πολλοί, με κυριότερους την κληρονομικότητα και τις ορμονικές διαταραχές. Το στρες και η κακή διατροφή δεν έχουν ευθύνη για την εμφάνιση της ακμής, όπως συχνά λέγεται, έχουν όμως για την επιδείνωσή της!

Συχνή αιτία εμφάνισης της ακμής στους ενήλικες είναι η χρήση ακατάλληλων για τον τύπο δέρματός τους καλλυντικών προϊόντων. Η κατάχρηση ενυδατικών ουσιών που περιέχονται σε λιπαρές κρέμες έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη του πόρου και τον εγκλωβισμό του σμήγματος, η οποία με τη σειρά της δημουργεί ανάπτυξη βακτηριδίων και φλεγμονή, με τα γνωστά συμπτώματα της ακμής.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω την ακμή;

Προτιμήστε καλλυντικά με την ένδειξη μη-φαγεσωρογόνα (non-comedogenic) αν έχετε πρόβλημα ακμής και φροντίστε πάντα χρησιμοποιείτε καλλυντικά για τον τύπο δέρματός σας.

Οι θεραπείες χωρίζονται σε δύο είδη, σε τοπικές και συστηματικές.

-Οι τοπικές αποτελούνται από σκευάσματα όπως αφρίζοντα καθαριστικά, κρέμες και λοσιόν που διαθέτουν κερατολυτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και σμηγματο-ρυθμιστική δράση.

Οι συστηματικές είναι οι θεραπείες που χορηγούνται από το στόμα. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως η ισοτρετινοϊνη για αυτόν το σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, για τη θεραπεία της ακμής είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από δερματολόγο.

Στην ελαφριά της μορφή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα τοπικά δέρμα καλλυντικά προϊόντα. Στη μέτρια και τη βαριά μορφή της, απαραίτητη ειναι η χρήση τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ή/και συστηματική θεραπεία.

Χρήσιμες συμβουλές

Δεν ξεχνάμε: καθαρίζουμε συχνά και καλά τα πινέλα μας! Ποτέ δεν κοιμόμαστε χωρίς να έχουμε κάνει ντεμακιγιάζ και δεν βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας! Χρησιμοποιούμε κατάλληλα oil-free προϊόντα για το ακνεϊκό δέρμα και δεν ξεχνάμε το αντιηλιακό. Οι φλεγμονώδεις βλαβες της ακμής σε συνδυσμό με την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να έχουν σαν αποτελεσμα την εμφάνιση δυσάρεστων και επίμονων δυσχρωμιων.

Μία εξειδικευμένη κρέμα ενυδάτωσης μπορεί και πρέπει να κάνει σμηγματορύθμιση. Επίσης μπορεί να έχει δράση παρόμοια με αυτή ενός τοπικού αντιβιωτικου (medlike effect), αλλά και φαγεσωρολυτική δραση. Στην ακμή η οποία αντιμετωπίζεται με ρετινοειδή, καλό είναι να χρησιμοποιείται μια κρέμα που ενυδατώνει σε βάθος, γιατί η ουσία που περιέχουν προκαλεί έντονη ξηρότητα. Αν όμως παίρνετε φάρμακα για την ακμή, αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας.